Burn-out

BURN-OUT
Burn-out is het Engelse woord voor wat in het Nederlands  “opgebrand” genoemd wordt. Een burn-out, of opgebrand zijn, overkomt je na een lange periode van stress door bijvoorbeeld hoge werkdruk. Het gevolg is dat je geestelijk en lichamelijk uitgeput raakt.

Burn-out overspannen

OORZAAK
Er kunnen veel oorzaken zijn die in een bepaalde mate bijdragen aan het opbranden. Overwerkt zijn is een veel genoemde oorzaak. Maar ook privé omstandigheden en persoonlijke eigenschappen kunnen een rol spelen. Zijn er relatieproblemen? Ben je veeleisend als het om je eigen functioneren gaat? Speelt onzekerheid over je eigen kunnen een rol? Heb je zorgen over ziekte in je gezin of familie?

SYMPTOMEN
Weinig energie hebben en moeilijk kunnen concentreren. Slecht slapen en snel boos worden. Onzeker en wantrouwend zijn. Hoofdpijn en hartkloppingen hebben. Besluiteloos en neerslachtig zijn. Lage weerstand en hogere bloeddruk hebben. Dit zijn enkele voorbeelden van symptomen van een burn-out.

Burn-out overspannen

ONZE GESPREKKEN
Er is geen standaard aanpak voor een burn-out. Het hangt er van af welke factoren in jou leven een rol spelen. In het algemeen gaat wel op dat je moet accepteren dat je een pauze zal moeten inlassen. Er is tijd voor herstel nodig. Jou lichaam en geest bepaalt hoe lang dat duurt. Geduld is dus van belang.  We onderzoeken samen welke omstandigheden en persoonlijke eigenschappen een rol hebben gespeeld bij het krijgen van een burn-out. Om met die inzichten herhaling te voorkomen. Binnen je mogelijkheden worden er activiteiten gekozen. Bezigheden die niet belastend zijn maar wel ontspanning en voldoening geven.

Burn-out

TOT SLOT
Met een actieve aanpak is een sneller herstel mogelijk. Daar wil ik je bij helpen.
Je mag zelf de frequentie van onze gesprekken aangeven. Misschien lijkt het een hele stap om naar een therapeut te gaan en voel je enige weerstand. Je zal echter zien dat als we eenmaal in gesprek zijn je snel op je gemak bent.
Onze gesprekken zijn vertrouwelijk. Je geen verwijzing nodig.
Heb je vragen? Stel ze gerust. Ik help je graag.

Burn-out